نام دیگر شیشه فلوت، شیشه جام و سکوریت نشده است که امروزه در صنعت نمای ساختمانی بیشترین کاربرد را دارد.
شیشه تخت یا فلوت، ابتدایی ترین حالت شیشه تولید شده میباشد. شیشه فلوت در ضخامت های مختلف از ۲ میلی متر تا بیش از ۲۰ میلی متر تولید و عرضه میشود، اما به صورت متداول ضخامتهای ۴-۱۲ میلی متر در ساختمان ها مورد استفاده قرار میگیرد. البته این موضوع کاملا بستگی به نوع منطقه و سردسیر و گرمسیر بودن آن دارد.
این شیشه به دلیل روش تولید خاص خود، اغلب بدون موج و خمیدگی میباشد، به همین دلیل در ساختمانها و به خصوص پنجرهها کاربرد فراوانی دارد. شیشه فلوت را میتوان به صورت اولیه و یا به صورت فراوری شده و افزایش کاراییهای جدید مورد استفاده قرار داد.
جامعترین اخبار در و پنجره را در مجله سازه بخوانید.
فلوت (Float) در لغت به معنای شناور میباشد که اشاره به روش تولید این محصول دارد. شیشه فلوت، جسمیشفاف است که نور را از خود عبود میدهد. از کربنات سدیم سنگین، سنگ آهک و سیلیس تشکیل شده است. شیشه مایعی است که گرانروی آن بالا بوده و در این حالت تشکیل یک جامد بی شکل را میدهد. از خاصیت منحصر به فرد شیشه میتوان به ساختمان غیر منظم مولکولی آن اشاره کرد که به صورت غیر متحرک در میآید که وجود همین خاصیت باعث میشود تا بتوان از شیشه طرح ها و اشکال دلخواه خود را ایجاد کرد.
زمانی که مواد اولیه ساخت شیشه های ساختمانی (به طور مثال ماسههای دریایی، ماسه سیلیس، پودر ماسه سنگ کوارتز، آهک سوددار، اکسید کلسیم، کربنات سدیم، خاکستر سودا، دولومیت و منیزیم) داخل کوره ریخته شده و مخلوط مورد نظر پس از پذیرش حرارتی قریب به 1500 درجه سانتیگراد به حالتی سیال و خمیری درآمدند، آماده پهن شدن روی سطح صافی میگردند تا که حالت آن را گرفته و بدین ترتیب به شیشه ای صاف و یکدست تبدیل شوند.
در گذشته ها دور از زمان پیدایش زمین، با فوران آتشفشان ها و ترکیب مواد مذاب موجب شکل گیری شیشه میشد. با گذشت زمان و آشنایی انسان با این ماده درون طبیعت به فکر ساختن اشیا مفید و مورد استفاده خود از شیشه شدند که با پیشرفت علم بشریت این ماده به شکل امروزی خود درآمده است.
این نوع شیشه توسط فردی به نام پیلکینگتون در سال 1959 ساخته شد. از آن زمان تا امروز فرایند ساخت شیشه فلوت جایگزین ساختن شیشه های ساده شده و پیشرفت فراوانی در تولید آن شکل گرفته به طوری که امروزه حدود 40 تن و 180 طرح از شیشه فلوت در سال در کارخانه های مختلف در کل جهان تولید میشود.
در حال حاضر این شیشه ها سالانه در حدود 180 طرح و ظرفیت بالای 40 میلیون تن تولید می شود. که این مقدار تقریباً 35% شیشه تولیدی در کل جهان می باشد که این آمار خود نشان دهنده این است که شیشه فلوت طرفداران بسیاری در سطح جهان دارد.
امروزه شیشه فلوت تولید شده به وسیله فرایند های خاص خود دارای فواید و مزایای بیشماری است که باعث می شود تا انتخاب و استفاده از شیشه فلوت روز به روز افزایش یابد. مزایای شیشه فلوت عبارتند از:
1-ظرفیت تولید بالای این شیشه نسبت به شیشه های ساده و قدیمی
2-شیشه فلوت را از نظر کیفیت نور با شیشه درجه 1 پولیش شده می توان مقایسه کرد.
3-شیشه فلوت را می توان در طرح های مختلف تولید نمود.
4-در صنعت ساختمان و آینه کاربرد فراوان دارد.
5-موجب ایجاد نمای زیبا و شیک ساختمان ها میگردد.
6-عایق بودن در برابر صدا و اتلاف انرژی
شیشه فلوت معایب بسیار محدودی دارد. این شیشه، قابلیت استفاده در اشکال مختلف را ندارد و نمیتوان آن را در هر شرایط یا مکانی بهکار برد. برای مثال، در برخی فضاها به شیشهای با خمیدگی نیاز است و شیشه فلوت برای اینگونه موارد مناسب نیست.
یکی دیگر از مشکلات این شیشه، تماس کنارههای ظرف شناور با مواد مذاب بود که باعث میشد خلوص شیشه کاهش یافته و ناخالصیهایی وارد آن شود. با پیشرفت تکنولوژی، این مسئله با استفاده از پلاتین در لبههای ظرف حل شد.
یکی دیگر از چالشهای تولید شیشه فلوت بدون نقص، عدم آگاهی کافی از روشهای ساخت شیشه بسیار نازک بود که با پیشرفتهای علمی و فنی، این مشکل نیز برطرف گردید.
شیشه فلوت به دلیل روش تولید خاص خود، به دستهبندیهای مختلفی تقسیم میشود. در ادامه انواع اصلی شیشه فلوت معرفی شدهاند:
این نوع شیشه به عنوان شیشه استاندارد شناخته میشود که سطحی بسیار صاف و شفاف دارد. عمدتاً در پنجرهها، دربها و دیوارهای شیشهای استفاده میشود.
ویژگیها:
شفافیت بالا
سطح صاف و بدون موج
عبور بالای نور
در این نوع شیشه، رنگ به مواد اولیه اضافه میشود تا شیشه با رنگهای مختلف (مثل سبز، برنز، آبی یا خاکستری) تولید شود. این شیشه به کاهش میزان ورود نور و گرما به داخل ساختمان کمک میکند.
ویژگیها:
جذب حرارت و کاهش تابش خورشید
کاهش نور مستقیم
معمولاً در نماهای خارجی و ساختمانهای تجاری استفاده میشود.
شیشه رفلکس، دارای پوششی فلزی روی سطح خود است که باعث بازتاب نور و کاهش انتقال گرما میشود. این نوع شیشه معمولاً در ساختمانهای بلندمرتبه و تجاری استفاده میشود.
ویژگیها:
کاهش انتقال حرارت
بازتاب نور
حفظ حریم خصوصی
این شیشه به کمک فرآیند ماتسازی، ظاهری نیمهشفاف دارد که دید مستقیم را مسدود میکند، اما همچنان نور از آن عبور میکند.
ویژگیها:
حفظ حریم خصوصی
عبور نور بدون دید مستقیم
کاربرد در حمامها و پارتیشنها
این نوع شیشه از چند لایه شیشه فلوت ساخته میشود که بین آنها یک لایه پلاستیکی قرار گرفته است. این ساختار باعث افزایش مقاومت شیشه در برابر ضربه میشود و هنگام شکستن، قطعات شیشه به لایه پلاستیکی میچسبند و از پراکندگی آن جلوگیری میشود.
ویژگیها:
مقاومت بالا در برابر ضربه
ایمنی بیشتر
کاربرد در خودروها و ساختمانها
شیشه سکوریت با فرآیند حرارتی مقاومسازی شده و در صورت شکستن به قطعات کوچک و غیر برنده تبدیل میشود.
ویژگیها:
مقاومت بالاتر نسبت به شیشه معمولی
ایمنی بیشتر در هنگام شکست
کاربرد در دربهای شیشهای، پنجرههای بزرگ، و میزهای شیشهای
این نوع شیشه با پوششی ویژه تولید میشود که مانع عبور اشعه مادون قرمز و فرابنفش شده و به کاهش مصرف انرژی در ساختمانها کمک میکند.
ویژگیها:
کاهش مصرف انرژی
حفظ گرما در زمستان و جلوگیری از ورود گرما در تابستان
استفاده در ساختمانهای انرژیکارا
شیشه فلوت از انواع گوناگون شیشه در مصارف صنعتی خانگی و آینه می باشد. شیشه فلوت در صنعت آینه بیشتر از شیشه های دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. شیشه فلوت یا همان شیشه تخت و مسطحی است که برای مصارف مختلف از قبیل ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد که در ضخامت های مختلف از 2 تا 20 میلی متری تولید می شود. شیشه مورد استفاده در ساختمان ها به طور معمول از 8-4 میلی متر می باشد.
از مشکلات این روش، می توان به این مورد اشاره کرد که لبه ی دیوار معلق، درون مواد مذاب قرار می گیرد و همین امر باعث پیدا شدن ناخالصی و آلودگی مذاب می گردد. این مشکل با گذشت زمان حل شد. با پوشاندن لبه ی دیوار معلق به وسیله ی پلاتین، توانستند لبه را از مواد مذاب خارج نمایند. همچنین در آن زمان یکی دیگر از مشکلات بزرگ آنها، روش پیچیده ی تولید شیشه های نازک بود.
شیشه ساده، شیشه فلوت و شیشه سکوریت هر سه تخت هستند. فرق شیشه فلوت و شیشه ساده سطح کامل صاف و مسطح دارد بدون حباب و خش که این تفاوت به دلیل تفاوت در فرایند تولید آن است. فرق شیشه فلوت و شیشه ساده در تولید است. شیشه خام با کیفیت تاثیر بسیاری بر کار شما دارد، برای مثال هر یک از ما می دانیم که اگر مواد اولیه مورد استفاده برای ساخت شیشه سکوریت مرغوب باشد شیشه بسیار با کیفیت خواهد بود. شیشه خام با کیفیت باعث می شود که محصول نهایی شما بسیار با کیفیت و با کمترین میزان ناخالصی باشد.
اگر شیشه بر هستید می توانید با نرم افزار مینا محاسبه ابعاد شیشه بهراحتی بهینه سازی بر اساس موجودی انبار انجام دهید.
قیمت شیشه ساده به عواملی مانند کیفیت شیشه و ضخامت آن نیز وابسته است.
قیمت شیشه فلوت به ابعاد استاندارد نیز مرتبط می شود. به این معنا که اگر شیشه از حالت استاندارد خود خارج شود به تبع قیمت این شیشه نیز افزایش پیدا می کند.
آنجلو سرامیکا