لولهها انواع مختلفی دارند و لولههای پلاستیکی از جمله لولههای PVC، پرکاربردترین و پرفروشترین آنها هستند.در ادامه این مطلب، قرار است تا با مشخصات لوله های PVC، تعریف و کاربرد آنها به بحث بنشینیم. لولهها PVC معمولاً در کنار سایر لولههای پلاستیکی که با عناوین PE (پلی اتلین) و PP (پلی پروپلین) و حتی CPVC ارزیابی میشوند. بااینحال، ما قرار است تا به صورت اختصاصی در رابطه با لولههای PVC بحث کنیم و ویژگیهای فنی آنها را مورد واکاوی قرار دهیم.
لولههای PVC که در بازار ایران بیشتر با نام «پلیکا» شناخته میشوند، از جمله پرکاربردترین لولههای پلیمری در صنایع مختلف هستند. نام پلیکا به پاس تلاشهای کاشف این نوع پلیمر انتخاب شده، در حالی که عبارت PVC مخفف «پلیوینیل کلراید» است؛ سومین پلیمر پلاستیکی پرمصرف در جهان. این لولهها به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی، وزن کم و قیمت لوله نسبتاً پایین، به انتخابی رایج در پروژههای ساختمانی، فاضلابی، آبیاری و برقکشی تبدیل شدهاند. لولههای PVC در دو نوع انعطافپذیر و سخت (UPVC) تولید میشوند و به واسطهی دوام بالا و صرفه اقتصادی، توجه ویژهای از سوی مهندسان تأسیسات و پیمانکاران به خود جلب کردهاند.
مشخصات لوله های PVC، از جمله ویژگیهای فنی این لولههای پلاستیکی هستند که با شناخت و بررسی آنها میتوان نسبت به کاربرد و ضرورت استفاده از آنها اطلاعات کافی را کسب کرد. لولههای PVC عموماً با عنوان «پلیکا» شناخته میشوند، از جمله ابزار ساختمانی پرکاربرد محسوب میشوند که معمولاً آنها را در سیستمهای لولهکشی شهری یا ساختمانی مشاهده کردهایم. برای اینکه بدانید مشخصات لوله های PVC شامل چه چیزهایی میشوند و برای تهیه این لولههای پلاستیکی باید از چه اطلاعاتی استفاده کرد.
از لولههای پی وی سی در لوله کشی منازل استفاده میشود.
این ماده، مهمترین نکته در رابطه با مشخصات لولههای PVC است و مخفف عبارت Polyvlnyl Chloride است و در 2 شکل انعطافپذیر و سخت به بازار عرضه میشود. شکل سخت یا انعطافناپذیر PVC معمولاً برای ساختن و تولید کردن لولههای پروفیلی برای پروفیل در و پنجره و محصولات پلاستیکی دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
همچنین، شکل انعطافپذیر ماده PVC به صورت اختصاصی برای سیستمهای لولهکشی، چرمهای مصنوعی و یا به عنوان عایقی برای کابلهای برق، به کار گرفته میشود. اما لولههای PVC دقیقاً چه تعریفی در صنایع مختلف دارند و عمدهترین کاربرد آنها در صنایع مختلف چیست؟
طبق تعاریف استاندارد و ارائهشده، لولههای PVC یا پلیکا، از جمله لولههای پلاستیکی یا پلیمری پرکاربرد در صنایع ساختمانسازی و همچنین، سیستمهای لولهکشی هستند. یکی دیگر از مهمترین مشخصات لوله های PVC که باعث کاربردی شدن آنها شده است، تنوع بسیار بالای آنهاست. یکی دیگر از ویژگیهای بسیار مهم لولههای PVC، مقاومت و استحکام قابل توجه این لولههاست که استفاده از آنها را در شرایط سخت و ویژه، میسر میکند. موارد زیر، شامل کاربردهای اساسی لولههای PVC در صنایع مختلف به شمار میروند:
در ادامه، تلاش کردیم تا مهمترین مزایای لولههای PVC را هم در اختیار شما قرار دهیم:
با توجه به اینکه مشخصات لوله های PVC از تنوع و گستردگی بسیاری برخوردار هستند، این لولهها هم از انواع مختلفی برخوردار شدهاند که هرکدام تعریف و ویژگیهای خاصی دارند. لولههای پلیکا یا PVC به صورت کلی به چند نوع مختلف تقسیم میشوند که در ادامه، به معرفی همه آنها خواهیم پرداخت:
به طور کلی، لولههای پلیکا یا PVC معمولی را با عنوان لولههای فشار ضعیف میشناسند و آنها را میتوان از رنگ ساختارشان که معمولاً آبی و طوسی هستند، تشخیص داد. مهمترین دلیل کاربردی بودن این لوله پلیکا، مقاومت بالا، وزن کم و قیمت ارزان آن نسبت به لولههای دیگر است که میتوان از آن به عنوان ایدهآلترین لوله برای هدایت و نقلوانتقال جریان آب شهری بهرهمند شد.
میزان نرمکنندههای به کار رفته در ساختار لولهها، یکی از مهمترین تفاوتها در مشخصات لوله های PVC محسوب میشود. نرمکنندهها به منظور منعطفسازی ساختار سخت و خشک لولههای پلیکا به کار گرفته میشوند و البته، در مواردی هم باعث آلوده کردن محیط زیست خواهند شد. همانطور که اشاره شد، تنها لولههایی که مواد نرمکننده در ساختار خود ندارند، لولههای UPVC هستند. همچنین، جالب است بدانید که این لولهها (UPVC) به دلیل ساختار خشک و سخت خود، از مقاومت بسیار بالایی برخوردار شدهاند و میتوان روی استحکام آنها حساب ویژهای باز کرد.
با توجه به اینکه در رابطه با تفاوتهای اساسی در مشخصات لوله های PVC، به صورت مفصل بحث کردیم، لازم است که بدانید، استاندارد لولههای UPVC از سایرین مجزاست. استانداردهای اختصاصی برای لولههای UPVC شامل ISIRI 9119، ISIRI 9118، ISIRI 9117 و ISIRI 11105 هستند. در ضمن، متداولترین و مهمترین استانداردهای اختصاصی برای لولههای PVC، با عناوینBSI 3505 ، DIN 19531، BSI 350، DIN 19532، ASTM D-3915 و ASTM F-789 شناخته میشوند.
انواع لولههای پلیکا یا PVC از هر نوع و ساختاری که باشند، از یکسری ویژگی و مشخصات مشترکی هم برخوردار شدهاند که برای بررسی آنها باید از اصطلاحات ویژه خودشان استفاده کرد
لولهها PVC که عموماً با عنوان پلیکا شناخته میشوند از خصوصیات و ویژگیهای خاصی برخوردار شدهاند. مشخصات لوله های PVC به طور کلی، شامل چندین تفاوت اساسی بین انواع مختلف آن است. در مطلب فوق، سعی شد تا تمامی تعاریف استاندارد، کاربردها و خصوصیات ویژه لولههای پلیکا را مورد بررسی قرار بدهیم. همانطور که در مطالب این مقاله اشاره شد، یکی از مهمترین تفاوتها در مشخصات لوله های PVC، مقدار مواد نرمکننده به کار رفته در ساختار لولههاست.
در ادامه، با انواع لولههای PVC هم آشنا شدیم و تعریف مختصری را برای هرکدام از آنها ارائه دادیم. همچنین، ویژگیهای هرکدام را هم زیر ذرهبین قرار دادیم و دانستیم که لوله UPVC، هم از مقاومت بسیار بیشتری برخوردار شده و هم از استانداردهای مجزا برخوردار است. برای اطلاع هرچه بیشتر در رابطه با ویژگیها، تعاریف و مشخصات هرکدام از لولههای PVC، کافی است تا مطالب این مقاله را مورد مطالعه قرار بدهید.
آنجلو سرامیکا